Strokovna ekskurzija v podjetje DMG in sodelovanje na KTM ice experience

06. Mar 2018

1. in 2. februar 2018

Napredek človeštva temelji na nenehnem pridobivanju znanja, povezovanju idej ter želji, da poseže po nečem novem in neodkritem. Zato se v našem podjetju še posebej zavedamo, da se je potrebno nenehno izobraževati, hkrati pa tudi združevati moči. In prav v smislu združevanja in sodelovanja smo se na strokovno ekskurzijo odpravili predstavniki podjetja TC Jakl in Riedl CNC iz Maribora.

V zgodnji jutranjih urah nas je pot vodila čez Avstrijo in nato čez zasneženo mejo Nemčije v mesto Seebach, kjer se nahaja tovarna proizvajalca DMG Mori, ki se ukvarja predvsem s proizvodnjo CNC obdelovalnih centrov. Podjetje je v taki obliki nastalo leta 2009 in sicer z združitvijo dveh zelo uspešnih podjetij DMG (Deckel-Maho-Gildemeister) in Mori Seiki.

Najprej smo si ogledali proizvodne prostore, kjer je zaposlenih več kot 2000 ljudi. V hali, kjer poteka končna sestava vseh komponent in kjer dobi obdelovalni center končno podobo smo imeli priložnost videti proces sestave od njihovih najmanjših pa do največjih strojev pri katerih področje obdelave sega tudi do velikosti 18 x 5 metrov. Nad stroji smo bili vsi  zelo navdušeni, saj nas je presenetila predvsem njihova velikost in okretnost.

Po ogledu montaže smo pot nadaljevali v preizkuševalnico motorjev, nato pa še v oddelek, kjer dijakom nudijo možnost opravljanja prakse. Raziskave so pokazale, da se kar tri četrtine dijakov po končanem šolanju zaposli prav v njihovem podjetju. Na novo zaposleni delavci, se tako veliko hitreje vključijo v delovni proces, saj imajo določene izkušnje in predznanje.

Ogled smo zaključili v oddelku imenovanem učni center, kjer imajo razstavljenih večino strojev, ki jih proizvajajo. Ob samih strojih so bili razstavljeni tudi izdelki, ki jih na njih izdelujejo. Nabor izdelkov tako sega od avtomobilske, pa vse do medicinske in letalske industrije.

Po več kot štiri urnem ogledu proizvodnih prostorov tovarne DMG Mori smo se polni vtisov in novih informacij odpravili v mesto St. Michael im Lungau, od katerega nedaleč vstran se je nahajal cilj našega drugega dne ekskurzije.

Zjutraj smo se zbudili v zasneženo jutro, saj je čez noč zapadlo več kot 40 centimetrov snega. Polni pričakovanj smo se odpravili do vasi Thomatal. Tukaj se nahaja proga na kateri se odvija dogodek imenovan KTM ice experience. Gre za posebno doživetje, na katerem udeleženci dirkajo po zaledeneli progi z avtomobili KTM X-bow. Proga leži na dnu doline obdane s hribi, ki nudijo obilo sence in tako omogočajo najboljše pogoje za poledenitev proge.

Ko smo prispeli na težko pričakovani kraj dogodka, nas je najprej prevzela prekrasna zimska idila, nato pa še fantastični avtomobili, ki jih nimamo priložnost videti vsak dan, kaj šele z njimi dirkati. Najprej je bila na vrsti predstavitev avtomobilov in seveda varnostni napotki. Sledilo je oblačenje kombinezonov, ki pa je bilo zaradi več plasti obleke, ki smo jo imeli na sebi veliko težje kot smo pričakovali. Preden je lahko vsak sam sedel za volan avtomobila je moral progo najprej spoznati kot sovoznik.

Vožnjo po ledeni progi z avtomobilom, katerega moč presega 200 konjskih moči se skoraj ne da opisati z besedami. Mogoče bi bili najprimernejši besedi noro in neponovljivo. Na dirki je bilo zraven vratolomne vožnje skozi zavoje in ostrega pospeševanja tudi veliko »nesreč«, ki pa so se vse srečno končale, saj je večina avtomobilov brez velikih poškodb končala v globokem snegu.

Po zabavnih in razburljivih vožnjah po progi je sledil zadnji krog dirke, ki pa je imel posebno težo, saj se je edino ta čas upošteval pri končni razvrstitvi. Seveda se je vsak od nas potrudil po najboljših močeh, da bi prikazal odlično vožnjo in dosegel vrhunski rezultat. Po napeti in drzni dirki so seveda sledili rezultati in razglasitev zmagovalcev. Izbrana skupina zmagovalcev je dobila posebno nagrado imenovano »zlati ananas«, ker so največkrat izgubili nadzor nad vozilom in posledično končali v snegu.

Polni lepih vtisov in doživetij smo se proti koncu dneva odpravili domov. Po mnenju vseh sta se ta dva dneva druženja prehitro iztekla, saj smo v tem času navezali prijateljske stike in poglobili sodelovanje med podjetjema.

Mislim, da sta nam oba dneva ekskurzije zelo veliko dala. Prvi dan nam je ponudil  več strokovnega znanja, drugi dan pa bližnje spoznavanje končnega produkta, v katerega se vgrajujejo izdelki, ki jih proizvajamo. Skoraj zagotovo lahko zatrdim, da smo vsi udeleženci na ekskurziji zelo uživali in da se že veselimo naslednjih srečanj.